torstai 20. helmikuuta 2014

Vuoden 2013 tilinpäätöksestä

Hollolan kunnan vuoden 2012 tilinpäätös oli -4,4 milj. euroa alijäämäinen. Vuoden 2013 talousarvio oli -0,5 milj. euroa alijäämäinen, mutta 5,4 milj. euron sote-menojen edellisvuoden lopullisten kasvulukujen selvittyä, synkimmät ennusteet päätyivät -6 -7 milj. euron alijäämään. Tähän liittyen valtuusto linjasi maaliskuussa, että sopeuttamistoimenpiteiden valmistelu on käynnistettävä. Valtuusto hyväksyi kesäkuussa 5,7 milj. euron sopeuttamisohjelman. Myös lomautuksia puitiin kunnanhallituksessa, mutta päädyttiin kuitenkin vapaaehtoisiin säästötoimenpiteisiin, joiden tavoitteeksi asetettiin 1 milj .euroa.

Vuoden 2013 tilinpäätöksen laadinta on vielä kesken. Tämän hetkinen arvio tilikauden tuloksesta päätyy kuitenkin huomattavasti parempaan tulokseen, kuin mitä vuosi sitten arvioitiin. Alijäämä jäänee -1,5 milj. euron luokkaan. Alijäämä selittyy tehdyillä kertapoistoilla, joilla mm. rakennusten arvoja on korjattu vastaamaan paremmin niiden todellista arvoa.

Merkittäviä selittäviä tekijöitä talousarvion toteutumiseen huomattavasti arvioitua parempana ovat parempi verotulokertymä, mutta ennen kaikkea toiminnalliset säästöt kautta linjan. Sote-menojen kasvu jää 3,5 %:iin, kun vuoden 2012 kasvu oli 10,4 %:ia. Vapaaehtoisten henkilöstösäästöjen kokonaisosuus oli -1,3 milj. euroa.

Taloustieteilijä Milton Roemerin mukaan tarjonta luo kysyntää niin kauan kuin maksajana on kolmas osapuoli. Tilinpäätös osoittaa, että toiminnan kasvua on mahdollista hillitä, jos siihen löytyy yhteinen tahto, selkeät linjaukset ja laaja ymmärrys niin poliittisten päätöksentekijöiden kuin työntekijöiden osalta. Keskeistä on myös se, että laajan palvelutuotantoverkosto kokonaisuudessa etsii yhdensuuntaisia, vaikuttavia ratkaisuja.

Vuoden 2014 talousarvio on -1,5 milj. euroa alijäämäinen. Työtä riittää edelleen, mutta tavoitteet tasapainon saavuttamiseen ovat viime vuoden pohjatyön jälkeen realistisella tasolla. Toimintaa joudutaan edelleen läpikäymään ja prosesseja uudelleen arvioimaan, mutta perusura on kohtuullisesti tällä hetkellä kohdallaan. Ellei sitten 25.3.2014 valtion kehysriihessä päälle vyörytetä taas jotain uutta, raskasta ja tuskallista.

Hollolassa 20 helmikuuta 2014

Päivi Rahkonen
kunnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti