maanantai 2. joulukuuta 2013

Reippaina käymme rekkain alle


Ovet ovat tänään käyneet taajaan kunnanvirastolla. Sekä Hesari että Nelosen uutiset ovat olleet kiinnostuneita Hollolan kunnan kannasta kuntaliitosprosessiin liittyen. Asia on tietenkin ajankohtainen, koska tänään täyttyy kuntien ilmoitusvelvollisuus kuntaliitosselvityskumppaneista.
Olen päivän aikana toistanut useampaan otteeseen syyskuun valtuustopäätöstä, missä äänin 29-14 päädyttiin kielteiseen kantaan osallistumisesta Salpausselän erityiseen kuntajakoselvitykseen. Perusteet olivat kahdenlaisia. Tuoreessa muistissa on edelleen vuosina 2007-2010 toteutettu Lahti-keskeisen kuntaliitoksen esiselvitys ja erityinen kuntajakoselvitys, missä Hollola oli vapaaehtoisesti mukana. Kunnallisessa kansanäänestyksessä 83 % kuntalaisista vastusti kuntaliitosta ja kuntaliitos kaatui valtuustossa äänin 31-12. Toinen keskeinen peruste oli kunnanvaltuuston kesäkuussa äänin 40-2 hyväksymä 5,7 milj. euron sopeuttamisohjelma. Alkuvuoden aikana valtuutetut toistivat useaan otteeseen, että itsenäisyydestä halutaan pitää kiinni ja talouden eteen ollaan valmiita tekemään työtä.
Velvoittamalla kuntajakoselvitykseen ei aikaansaada vapaaehtoista kuntaliitosselvitystä. Näin toteaa myös erityisasiantuntija Arto Koski viime viikolla julkistetussa kuntaliitostutkimuksessaan. On vaikea perustella, että kunta panostaa kymmeniä tuhansia euroja selvitykseen, jonka lopputulos tiedetään ennakolta. Tähän meidät on kuitenkin velvoitettu valtiovarainministeriön kuntaosaston päätöksellä 11.10.2013.
Kuntaliitokset eivät ratkaise kuntatalouden ongelmia; kuntatalouden ongelmat syntyvät palvelujen ylikuormasta suhteessa tuloihin. Kuntalaisten palvelutarve ei vähene kuntia yhdistämällä. Jos näin olisi, toteutuneet kuntaliitokset olisivat menestystarinoita eikä isoilla kunnilla olisi taloudellisia ongelmia.
Suomen Kuvalehden perjantain numerossa kaksi Suomen johtavaa oikeusoppinutta (Olli Mäenpää ja Kaarlo Tuori) kysyvät, mikä on Suomalaisen oikeusvaltion tila ? Poliittisessa valmistelussa perustuslaillisilla näkökohdilla ja tasa-arvoisella ja oikeudenmukaisella kohtelulla pyyhitään pöytää; yksittäisiä kuntia on nostettu silmätikuiksi mielivaltaisin perustein, oikeuskanslerin kannanotoille kohautetaan olkapäitä ja hyvän hallinnon periaatteet on jo kauan sitten sivuutettu.
Pesuveden mukana on heitetty lapsi; paljon mittaamattoman arvokasta, jonka varaan yhteiskuntamme peruskivet on muurattu. Ja alasajettu lehdistö katsoo muualle.

Päivi Rahkonen
Kunnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti